keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Esteettömyys

Tämän päivän aiheena oli esteettömyys.
Esteettömyys on esimerkiksi tilojen toimivuutta, turvallisuutta ja miellyttävyyttä. Siihen liittyy myös helppokäyttöisyys ja loogisuus (mm. apuvälineet) riippumatta siitä millainen henkilön toimintakyky on. Lisäksi palvelujen saatavuus, välineiden käytettävyys, tiedon ymmärrettävyys (aistivammaiset) ja mahdollisuus osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon.
Esteettömyys parantaa ihmisten yhdenvertaisuutta, edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja vähentää syrjäytymistä/syrjintää. Esteettömyys on myös kansalaisten osallistumista työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun.
Ihmisten asenteet liittyvät läheisesti esteettömyyden toteuttamiseen käytännössä. Esteettömyys edistää ihmisen itsenäisyyttä ja omatoimista suoriutumista päivittäisistä toiminnoista (mm. itsenäinen asuminen).
(lähde: esteeton.fi ja invalidiliitto.fi )
Menimme Kauppakeskus Pasaatiin miettimään, miten esteettömyys on otettu huomioon, ja miten esimerkiksi pyörätuolilla mahtuu kulkemaan sisätiloissa.

Hissillä pääsee kulkemaan helposti eri kerroksiin.
Invahissillä voi helposti välttää portaat.Sisään pääsee helposti luiskien avulla,
ovi oli moottoroitu mikä
 helpottaa pyörätuolilla kulkemista.


Löysimme myös esteitä liikkumiselle:


Kun palasimme takaisin kouluun, huomasimme että monesti
 jalkakäytävän reuna oli liian korkea,
 mikä hankaloitti liikkumista mm. pyörätuolilla.
Periaatteessa oli hyvä kun luiska löytyi portaista,
 mutta tämä luiska on aivan liian jyrkkä! 
 


 

Maasto on välillä hankalaa liikkua ja asfaltti huonokuntoista.
Tästäkään ei pääsisi liikkumaan itsenäisesti pyörätuolilla.2 kommenttia:

  1. "Ihmisten asenteet liittyvät läheisesti esteettömyyden toteuttamiseen käytännössä." mietin tässä lauseessa, että mistä asenteista on kyse? Hiukan voisi tätä avata enemmän.

    VastaaPoista
  2. "Kun palasimme takaisin kouluun, huomasimme että monesti jalkakäytävän reuna oli liian korkea, mikä hankaloitti liikkumista mm. pyörätuolilla"
    Miten tämän ongelman voisi välttää?

    VastaaPoista