tiistai 11. helmikuuta 2014

Ikääntyvä kuntoutuja

Teimme koosteen ikääntyvän sosiaalisesta kuntoutuksesta.
Tässä kuvan lähde
Iäkkään sosiaaliseen kuntoutukseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Hoivakodeissa voitaisiin kiinnittää enemmän huomiota tilojen kodinomaisuuteen ja esteettisyyteen. Esimerkiksi hoivakodin puutarhaan voisi panostaa enemmän ja siihen että vanhuksilla olisi edes ulkoilumahdollisuuksia ympäri vuoden. Hoitajien tulisi miettiä että hoivakodin tulisi olla sellainen jossa voisi itsekin asua, ja viihtyisi siellä elämänsä loppuun asti.
Vanhuksia voisi olla hoivakodeissa mahdollisuuksien mukaan vähemmän (6-10) , ja asukkaat voisi valita mm. iän ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Näin heillä olisi viihtyisämpää yhdessä.
Olisi tärkeää että asukas saisi sisustaa oman huoneensa miten tykkää, ja se että hoivakoti olisi muutenkin värikäs ja kodinomainen. Koska ympäristön tulee olla sellainen jonka dementoitunut ymmärtää. Jos ympäristö on kauhean laitosmainen, dementoitunut vain turhaan hätääntyy ja luulee olevansa sairaalassa.
Monelle vanhukselle on lemmikit myös todella tärkeää, he viihtyisivät hoivakodissa paljon paremmin jos parhaan ystävän voi ottaa mukaan. Lemmikeitä on muutenkin tutkittua terveyshyötyä, mm. stressitaso alenee huomattavasti.
Tässä kuvan lähde
Kodit voisivat olla erityylisiä, mm. hienostokodissa olisi kukka-asetelmia ja posliiniastioita.
Hoivakodissa voisi olla erilaisia palveluita, kuten kampaamo, kauneushoitola, teatteri, tai kahvila, jossa vanhukset voisivat viettää aikaa keskenään...Palvelut olisi näin enemmän vanhusten käytettävissä. Tärkeää vanhuksille olisi se että he tuntevat olonsa turvalliseksi, muisti virkistyy kun on mielekästä tekemistä, ja he voivat viettää aktiivista elämää. Kun näin toimitaan niin usein myös vanhuksen aggressiot kummasti vähenevät, ja esim. lääkitystä voitaisiin vähentää, ja tällöin myös lääkekulut vähenevät.

Vanhuksille voisi järjestää erilaisia kerhoja, kuten leivontakerho, käsityökerho, shakkikerho.
Vanhuksille voisi mahdollistaa lomamatkoja lämpimiin maihin näin halutessaan. Joku hoitajista voisi lähteä aina mukaan.

Tässä lähde
Vanhuksilta voitaisiin aina myös kysellä mitä he haluaisivat syödä, ja ruokaa voitaisiin laittaa vaikka yhdessä vanhusten kanssa. Usein vanhukset tykkäät esim. perinneruoaista esim. karjalan paistista.

Tarinallisuutta voi myös käyttää hyväksi ikääntyneiden sosiaalisen toimintakyvyn tukemisessa. Kun hoitaja tuntee asukkaan hyvin ja myöskin hänen elämäntarinansa, hän pystyy ymmärtämään asukasta paremmin, ja myöskin sitä miksi hän käyttäytyy tietyllä tavalla. Näin hoitaja voi huomata myös asioita joista asukas saa mielihyvää ja mitkä ovat hänelle tärkeitä. Niin tällaisia asioita voidaan hyödyntää myös hoitotyössä. Esimerkiksi jos asukas on tykännyt aina saunoa, hänelle voitaisiin järjestää mahdollisuus siihen myös hoivakodissa, esim. Kerran viikossa.  Myös jo sillä että asukas saa kertoa hoitajalle omaa elämäntarinansa, on jo kuntouttava vaikutus häneen. Käytännössä tarinallisuutta voidaan toteuttaa siten että hoitaja istuu rauhassa alas, ottaa muistiinpanovälineiden esille ja antaa vanhuksen rauhassa kertoa omaa tarinaansa, ja hoitaja kirjoittaa kaiken ylös. Niitä asioita voi myös kerrata myöhemmin yhdessä vanhuksen kanssa. Jos vanhus on vaikka dementoitunut, hoitaja voi myös kysellä asioita hänen omaisiltaan. Elämäntarinaa voi täydentää jatkuvasti, esim. Jos vanhus kertookin jotain uutta elämästään.
Tässä lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti